Begynd at designe dit logo

Apple-logo | Lær om historien, branding og logos udvikling

Udgivet: 14/04/2020

Lad os spille et spil. Sig eller råb ordet “Apple”, afhængigt af dit humør. Jo mere energi du har at uddrive, jo højere skal du være. Når ordet forlader din mund, skal du straks lukke øjnene i et par øjeblikke. 

Nu da du’er tilbage, har vi et spørgsmål: Er du mere tilbøjelig til at forestille dig frugten eller virksomheden, der redefinerede så mange aspekter af vores liv gennem teknologi? 

Vi indrømmer, at du måske ser det universelt genkendelige logo før den egentlige frugt på grund af konteksten for, hvorfor du er her, men der er stadig så meget at sige om kraften bag Apple’s følelsesmæssige og dybt effektive branding. Deres logo, det smukt forenklede, slanke, intelligente og spændende logo med det bidte æble, er nok et af de mest kraftfulde designs, der findes. Lad os dykke ned i hvordan og hvorfor det hele. 

 

Fra “Apple Computer Co.” til “Apple”

 

Apple, som du kender det nu, blev opkaldt efter at en af grundlæggerne, Steve Jobs, havde besøgt en æblefarm under en af sine eskapader med frugtdiæten. Jobs mente, at navnet skulle være “sjovt, temperamentsfuldt og ikke skræmmende”. Oprindeligt hed Apple Computer Co. og blev grundlagt af Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne (Jobs' tidligere Atari-kollega). Det første arbejde for virksomheden fandt sted i Jobs’ forældres’ hjem i Los Altos, Californien helt tilbage i april 1976. De tre grundlæggere havde en vision om at udvikle og sælge personlige computere. I løbet af mindre end et år blev denne drøm til virkelighed, da Apple Computer Co. blev til Apple Computer, Inc. i vinteren 1977. Der var et betydeligt momentum bag computersalget, og virksomheden selv oplevede en enorm vækst i omsætningen. Det var det. 

 

Apples fødsel
Billedet: Apple's fødsel i Steve Jobs’ forældre’ hjem i Los Altos, Californien

 

Fast forward til 1980, hvor Apple gik på børsen, forenklede deres firmanavn og fik øjeblikkelig økonomisk succes. Fyrre år senere er den multinationale virksomhed så meget mere end deres oprindelige koncept. Fra forbrugerelektronik til software til digital distribution og endelig til et tydeligt husstandsnavn er Apple et af verdens mest bemærkelsesværdige mærker, som ikke blot var med til at ændre det industrielle landskab, men også til at indføre en helt ny æra af personlige computere. 

 

Et modigt brand og dets udvikling

 

Udviklingen af Apples logo
Billedet: Udviklingen af Apple-logoet

 

Det allerførste logo for Apple blev designet i 1976 af to af grundlæggerne, Steve Jobs og Ronald Wayne, og var inspireret af et citat fra Wordsworth. Den sort-hvide illustration, der blev lavet med tusch, viste den engelske matematiker, fysiker, astronom, teolog og forfatter Isaac Newton, der sad under et æbletræ. Inde i billedrammen stod der en tekst fra den romantiske engelske digter: “Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought”. Virksomhedens første navn, “Apple Computer Co.”, var omkranset øverst og nederst på et stoflignende banner.

Året efter hyrede Steve Jobs designeren Rob Janoff, der var Art Director hos Regis McKenna og kendt for sit arbejde med corporate design og branding, til at skabe et nyt logo til den nystartede virksomhed under udvikling. Jobs mente angiveligt, at det første logo så gammeldags ud, og det viste sig at være svært at reproducere i mindre størrelser. 

Den eneste instruktion Janoff fik fra Jobs var, at han ikke skulle “gøre det sødt”. Janoff studerede rigtige æbler med bidder taget fra dem i alle mulige vinkler. Biddet, der ses i Apple-logoet, blev oprindeligt implementeret, så folk ikke ville forveksle et æble med en cherrytomat. Janoff’s kollega afslørede, at "bytes" var grundlaget for computerbrug. Det nørdede ordspil (bite/byte) var en utrolig relevant reference for teknologivirksomheden, og det lykkelige sammentræf i designet har kun bidraget til at gøre det endnu mere mindeværdigt. Janoff medbragte to versioner af logoet til mødet; en version med en bid og en uden. Logoet blev set med striber, som en ensfarvet farve og som et metallic æble. Den farverige version, der blev døbt “regnbueæble”, blev valgt. En fed og moderne sans-serif-skrifttype ledsagede æblegrafikken. Designeren selv erklærede, at der ikke var nogen grund bag selve placeringen af farverne, men bemærkede, at Jobs ønskede at have grønt øverst “fordi det’er der’er der, hvor bladet var.” 

Selve æbleformen havde’ikke noget med computere at gøre. Det var for at få folk til at bemærke, at en Apple-computer ikke var et stykke hårdt, kantet metal, der ikke hører hjemme i dit hjem, og som dit barn ikke ville have lyst til at være i nærheden af. Mange forskellige frugter har en stilk, er runde og har et blad, der dingler ud af den. Så biddet i æblet skulle oprindeligt indikere, at det var et æble og ikke noget andet. Også metaforisk indikerede biddet, at man skulle bide i al den viden, som brugerne ville få ud af denne computer.

Det sjove er dog, at efter at jeg havde fundet på det, sagde min kreative direktør, Chip, “Oh guess what, Rob. Du har lige designet noget, som du ikke var klar over. Ordet ‘byte’ er et computerord. Og du har taget en bid af Apple. Jeg var ikke computerkyndig nok til at se det i starten. Og jeg tænkte: "Det er en smule humor, der vil vare ved! Ethvert logo, der laver en joke eller engagerer dig på den måde, vil du huske. Og regnbuefarverne havde noget at gøre med produktets USP. Apple-computeren var den eneste, der kunne vise billeder i farver.”

- Rob Janoff i etinterview med Forbes Magazine

 

Janoffs redesign af Apple-logoet

Billedet: Rob Janoff’s redesign af logoet til Apple
 

Denne version af logoet var et nik til Apple II, verdens første computer med et farvedisplay. Det nye design blev lanceret lige før computerens lancering på West Coast Computer Fair i 1977. Apple II's definerende træk ved farvegrafikken blev kommunikeret godt gennem det farvespektrum, der findes i det redesignede Apple-logo.

Senere ville det revolutionerende designfirma Regis McKenna, som også hjalp med at udvikle brandidentitet for konkurrenter som Compaq og Intel, fortsætte samarbejdet med Apple ved at skabe en komplet forretnings- og markedsføringsplan for virksomheden.

Det tog et par år for virksomheden at indse, at farver var komplicerede at trykke, og processen med at trykke det levende Apple-logo var en stor udgift. I 1984 blev virksomhedens skrifttype erstattet med en specialfremstillet Garamond (kaldet Apple Garamond), ordmærket blev fjernet (tak til Landor Associates), der blev indført en tung følelsesmæssig branding og en stigning i den grafiske ikonografi. 

 

Regnbuen Apple-logoBilledet: Regnbuen Apple-logoet


Apple’s Superbowl-reklame viste, hvor godt deres fokus på fantasi og innovation kunne gøre det muligt for dem at stige til tops. Mange hævder, at det var her, at Apple’s branding-succes begyndte. Den foregår på et ubestemt tidspunkt i fremtiden og viser en gruppe udtryksløse mænd, der marcherer ind i en kedelig, stor hal, hvor lyse atleter stjæler scenen, da de løber gennem rummet for at ødelægge Big Brother-tilstedeværelsen på storskærmen. Efter at chokket over deres ankomst er overstået, vises en tekst: "Den 24. januar vil Apple Computer introducere Macintosh. Og du’vil se, hvorfor 1984 ikke bliver som '1984'.'1984'."

Denne debut byggede på og var vellykket på grund af, hvor vigtigt fællesskab og tilhørsforhold er, selv blandt ikke så inkluderende rum som begyndelsen af den teknologiske industri. Apple fik folk til at føle, at de var en del af noget spændende. 

I 1997 lancerede Apple deres “Think Different” kampagne, der var skabt af art director Craig Tanimoto. Kampagnen indeholdt en række billboards og trykte reklamer, der bestod af revolutionære ikoner i form af enkle sort-hvide portrætter. Apple’s regnbue-logo strålede fra det nederste hjørne. 

 

Tænk anderledes

Billedet: Apple’s succesfulde “Think Different” kampagne


Firmaet’s skrifttype blev endnu engang opdateret, denne gang til den humanistiske sans-serif Gill Sans.

1998 var det næste store redesign for Apple. Logoet skiftede sit farverige display ud med dæmpede toner og blev gennemsigtigt og monokromt. Virksomheden lancerede sin første iMac nogensinde, Bondi Blue, så logoet skulle afspejle denne udvikling, da regnbuen ville have stødt sammen med den himmelblå computerskærm. Dette var Apple’s første store opdatering i 22 år.

“Ligesom vores produkter og vores kunder udvikler Apple-brandet sig fortsat. For at afspejle dette har vi foretaget nogle vigtige ændringer i Apple-logoet og i den måde, vi bruger det på, og den måde, vi forventer, at vores kanal også bruger det på. Bare rolig: Vi har ikke udskiftet logoet, vi har blot opdateret det. Vi vil fortsat afspejle, hvem vi er, og hvad vi står for som virksomhed, i det samme tidløse symbol: et æble med en bid taget ud af det. Vi har dog reduceret noget af det rod, der var i det oprindelige design, og opdateret den måde, vi bruger farver og lys på. Med andre ord har vi taget de samme standarder for stil og innovation, som gør vores produkter og vores design umiskendelige, og anvendt dem på virksomhedens logo. I stedet for regnbuestriber er der nu ensfarvede farver. I stedet for kun én fast farve, en palette af logo-farver, der passer til en række forskellige anvendelser. Ensfarvede farver fremhæver Apple-logoets tidløse form”. 

- Officiel erklæring fra Apple efter deres ændring fra regnbue-logoet til det monokrome
 

Mindre, men bemærkelsesværdige ændringer fandt sted de næste par år. I 2001 kom der en aqua-dryppende version af logoet frem i 2001. Avenir-skrifttypen blev tilføjet til Apples interne favoritter og dukkede op i Mountain Lion og iOS 6. Apple præsenterede iPod'en i 2003, hvor Steve Jobs annoncerede et nyt “værktøj til hjertet”. Han opfordrede publikum på scenen i Silicon Valley til at forestille sig “tusind sange i din lomme” og fik samtidig yderligere troværdighed i brandet. Denne hype har konsekvent været en del af Apple’s markedsføringsstrategi. 

“Markedsføring handler om værdier. Det’er en kompliceret og larmende verden, og vi’får ikke en chance for at få folk til at huske meget om os. Det er der ingen virksomheder, der er. Så vi er nødt til at være meget tydelige med hensyn til, hvad vi ønsker, at de skal vide om os.” 

- Steve Jobs


I 2013 skiftede Apple’s logodesign til et todimensionelt, fladt logo. Dette gav mulighed for ensretning på tværs af forskellige platforme. Apple’s branding blev konsekvent blandt butiksgrafik, hardware, vejledninger og andet. I 2015 droppede virksomheden Helvetica til fordel for San Francisco-skrifttypen. Dette blev implementeret på tværs af alle styresystemer og trykte materialer samtidig med udgivelsen af Apple Watch. Konsistens er et vigtigt aspekt af at skabe et varigt logo, hvilket forklarer, hvorfor grundlaget for Apple’s logodesign har været en succes i årtier. Sidste år ansøgte Apple om et helt nyt varemærke for et flerfarvet ikon med henblik på at sælge merchandise med det nye logo.

 

Pple's klassisk moderne designfarver

Billedet: Apple’s klassisk moderne designfarver


I dag findes Apple’s moderniserede “Millennial” logo i tre farver: sølv, hvid og sort. 

 

Apples logodesign i sort

Billedet: Apple’s logodesign i sort

 

Dets monokrome attributter kommunikerer ubesværet en ligefrem og ærlig æstetik. Fordi det bidte æble er bredt genkendeligt og slankt, førte det uundgåeligt til en vis form for intriger: at være fans og beundrere, der søger en uudtalt sandhed bag designet. Apple, som en succesfuld virksomhed, symboliserer noget, som alle ønsker at tage en bid af. Apple er blevet synonymt med en høj kvalitetsstandard og med at sætte barren højt for fremskridt inden for teknologi. Selve biddet indikerer en særlig form for overbærenhed til et større forbrug af et mærke, der er steget til tops. 

Underligningen omkring biddet er en løbende søgen efter at finde hemmelige betydninger. Mens vi’er her for at skitsere et par af dem, vil vi’indlede vores næste spil. 
 

Apple-logo-teorier 
 

Her skitserer vi tre teorier og beder dig om at vælge din favorit. 
Sadie Plant, forfatter til 1997’s “Zeroes and Ones: Digital Women and the New Technoculture”, var en af dem, der undrede sig over Apple-logoet i form af en hyldest til Alan Turing. Turing var faderen til den moderne computer og revolutionerede overlappende områder inden for matematik, videnskab og teknologi gennem sin publikation “On Computable Numbers”. I denne publikation var Turing banebrydende med sin forskning i kunstig intelligens og låste op for tyske krigskoder. Han blev ikke anerkendt for sit arbejde, risikerede fængselsstraf for grov uanstændighed og blev ydmyget af østrogenindsprøjtninger, der skulle kurere hans homoseksualitet. Til sidst bed Turing i et æble, som han havde fyldt med cyanid, og døde den 7. juni 1954. Konspirationsteoretikere mente, at Apple-stifterne overvejede dette, da de ledte efter et logo, og at de ønskede at ære Turing for hans bidrag til deres felt ved hjælp af det bidte æble. 
 

Apple’s logo er blevet kædet sammen med Edens Have, hvor Eva tog en bid af en forbudt frugt plukket fra kundskabens træ, som, hvis du kan huske det, gav hende gudernes visdom, da hun gav efter for fristelsen. 

 

Æble og Edens have

Billedet: Apple og Edens have 

Den grafiske designer Thiago Barcelos anvendte Fibonacci-sekvensen eller det gyldne snit på Janoff’s oprindelige Apple-logo. Selv om designet ikke henviste til disse beregninger, kan logoet og dets underliggende struktur ubevidst forklare, hvorfor Apple-varemærket har overlevet tidens test i en hurtigt skiftende industri. 

 

Apple og det gyldne snit

Billedet: Apple og det gyldne snit

: "Apple and the Golden Radio"

 

Designudfordringen Logogenie

 

Logogenie’s tredje generation af gratis logoværktøj giver dig mulighed for at angive din virksomhed’s branche og foretrukne skrifttype. Gennem tre trin kan du personliggøre dit logo gennem dit firmanavn og din grundlinje eller dit slogan. Første trin: Indtast virksomhedsoplysninger. Industrivalg har en bred vifte, herunder byggeri, mode, teknologi, wellness, mad, transport og meget mere. Trin to: Vælg en logoskabelon. Der er hundredvis til rådighed, og efter dit valg kan du få vist et eksempel og downloade. Tilpasning sker gennem ubegrænsede ændringer. Layout, farvepalet, skrifttyper og symboler kan ændres. Trin tre: Der stilles en download i høj opløsning til rådighed, og i mange formater. Logodesignet er kompatibelt med programmer, såsom Adobe Illustrator og Photoshop. 

 

Logogenies logoværktøj

Billedet: Design dit eget logo ved hjælp af Logogenies logoskaber
 

Logodesignet gøres nemt gennem klare faner til venstre med muligheder for yderligere design gennem ikoner, detaljer og symboler, farvepaletter og placering. Logogenie’s let anvendelige “undo” og “redo” muligheder til venstre giver mulighed for omfattende eksperimenter. Der er nye muligheder, som f.eks. indstillingen for sociale netværk, der tilpasser størrelsen til specifikke sociale platforme og gør det lettere at brande sig, samt indstillingen for eksklusivitet, der giver dig rettigheder og kontrakttilbud til ophavsret. 

Til højre er det nyttige “recenter” værktøj der til at holde alt på linje, hvis du vælger at gøre det. Ved siden af “recenter” værktøjet kan du finde “help” indstillingen, hvor alle tutorial videoer er let tilgængelige for at hjælpe med spørgsmål, der kan opstå under designprocessen. Blandt videoerne er der en hurtig introduktion til, hvordan man bruger Logogenie’s designværktøjer. Videoerne forklarer også, hvordan man ændrer tekst, anvender passende brug af farver og gradienter og giver tips om at inkludere særlige detaljer i dit logodesign. 

Online chat er til enhver tid tilgængelig, hvis du har spørgsmål om denne del af spillet. God fornøjelse! 

 

Start design af dit logo
 

Se vores andre artikler

x