Begynd at designe dit logo

Bogtrykkeri

Udgivet: 30/09/2015

Letterpress er en trykteknik, der går tilbage til midten af det XV. århundrede. Selv om digitaltryk i dag er den mest udbredte metode til trykning, oplever bogtrykkeriet en genfødsel på grund af dets unikke følelse, tekstur og visuelle effekter. Denne genoplivning, i modsætning til bogtrykkeri’ brug tilbage i tiden, ses dog inden for kunst, papirvarer, særlige begivenheder osv.

Hvordan fungerer bogtryk?

Processen dengang fulgte en meget streng, detaljeret, omhyggelig og præcis rutine: individuelle metalbogstaver af forskellige skrifttyper og størrelser blev omhyggeligt arrangeret og sat sammen for at danne den tekst, der skulle trykkes; derefter blev der grundigt påført blæk på bogstaverne, og så var de klar til at blive trykt ved at påføre tryk. Som et alternativ til de enkelte metalbogstaver anvendes der i dag fotopolymerplader, selv om der stadig findes håndværkere, der anvender den gamle metode. Samtidig anvendes der som alternativ til de håndbetjente bogtryksmaskiner automatiserede bogtryksmaskiner.
 

Tips til at skabe et bogtryksvenligt design:

  • undgå at bruge skrifttyper, der er for tynde eller har fine detaljer. Under trykprocessen kan sådanne detaljer gå tabt, så det er bedst at overveje ikke at bruge dem.
  • undgå at bruge mere end 2 eller 3 blækfarver. At tilføje endnu en farve betyder faktisk at starte hele trykprocessen forfra; hver farve får sin egen plade og tryktid, derfor er prisen helt sikkert påvirket af antallet af farver, der skal trykkes. Undgå også at overlappe farverne.
  • undgå at bruge gennemsigtighed. Dette kan ikke reproduceres i bogtrykkeri. Det'er enten farven jævnt fordelt eller ingen farve overhovedet.

Hvorfor er bogtryk dyrere end digitaltryk?

Trods brugen af polymerplader og automatiserede trykmaskiner er bogtryk stadig en meget kompleks og tidskrævende proces. Alene opsætningen af maskinen kræver meget opmærksomhed og tålmodighed. Hver farve i et design får sin egen plade, og hver plade kræver en ny maskinopsætning, vask og indfarvning. Det tykke karton, der anvendes til bogtryksudskrivning, er heller ikke et almindeligt kort.

Hvorfor vælge letterpress?

Letterpress-trykte produkter er af høj kvalitet og luksuriøse; de er specielle, de giver en udsøgt visuel og taktil oplevelse, som vil gøre det svært for modtageren at smide dem væk. I denne teknologiske æra, hvor alt, hvad man behøver for at få kontaktoplysninger, er en mobiltelefon, og hvor vi endda er begyndt at sende bryllupsinvitationer via e-mails, er papir faktisk ved at tabe terræn. Men bogtrykkeriet kom til at vise, at et håndgribeligt, fysisk objekt helt sikkert vil efterlade et varigt indtryk, som helt sikkert vil være gavnligt på lang sigt.

Hvad tilbyder Funky Print Studio?

Funky Print studio er et familieejet og drevet bogtryksatelier med base i Bukarest, Rumænien. Vores tjenester omfatter:

  • Bogtrykkeri (vi trykker på en original Heidelberg Platen-vindmølle fra ca. 1960) - kantmaling, afrundede hjørner, blindtryk, prægning (i modsætning til deboss = bogtryk); vi laver også vores egne polymerplader i huset
  • Die cutting - skæring af karton i alle former og størrelser ved hjælp af specialfremstillede stempler
  • efterbehandlingsprocesser - skæring, foldning, perforering, boring

Vi gør vores bedste for at genoplive antikke maskiner og trykprocesser for at skabe imponerende detaljer, som vil blive bevaret i lang tid.

Se vores andre artikler

x